Jak navrhnout zahradu přitažlivou v zimním období

Zimní období je pro většinu majitelů zahrad časem nezajímavým, nudným, neřkuli depresivním. Pravdou je, že pokud si najdeme trochu času na procházku zástavbou rodinných domů našich obcí a zvědavě nakukujeme do jejich předzahrádek, nenajdeme mnoho toho, co by potěšilo naše oko a alespoň trochu pozvedlo náladu. Pokud ovšem nenapadl čerstvý sníh a zahrádky nepůsobí útulně jako přikryté nadýchanou peřinou. Bohužel pro nás, po většinu dlouhého zimního období spíše můžeme obdivovat holou půdu, obnaženou po důkladném podzimním úklidu, několik proschlých, přerostlých jehličnanů a značně unaveně působící zabahněný trávník. Většinou nic, co by nás mohlo nadchnout a dodat nám tolik potřebnou dávku nadšení a energie.

Otázkou je, jestli tento neutěšený stav je opravdu nevyhnutelný nebo jestli existuje alternativní řešení, jak navrhnout zahradu, aby i v zimě byla zajímavá a půvabná. Já jsem přesvědčena, že to možné je, jen je třeba se blíže seznámit s rostlinami, které prokazují i v těchto měsících hvězdné kvality a naučit se je uvážlivě používat. Tím myslím to, že bychom jim měli vyhradit místo, kde je můžeme i v nejhorším počasí ocenit, rozhodně je nebudeme sadit do nejvzdálenějšího kouta zahrady, hned vedle kompostové jámy.

Než se budeme věnovat rostlinám, které právě teď dokážou rozzářit naše oči, jednu poznámku na okraj. Velmi se přimlouvám za to, abychom během podzimního úklidu pečlivě zvažovali, které z trvalek potřebujeme už v tomto čase odstranit ze záhonů a které jsou schopny si během zimních měsíců hrdě podržet svůj tvar a krásu. Pak se můžeme těšit jejich stvoly, listy a semeníky pokrytými jinovatkou, pro mne jeden z nejúžasnějších zážitků, které tato sezóna může poskytnout. A ještě nás může těšit myšlenka, že pomáháme užitečnému hmyzu přezimovat.

Ale zpátky k hvězdným rostlinám pro zimní období. Pro většinu zahradníků jsou to samozřejmě stálezelené rostliny, které si i v mrazivém počasí s větší či menší grácií zachovají své olistění. Opět poznámka na okraj: mezi stálezelené rostliny samozřejmě nepatří pouze jehličnany, ale také listnaté keře, trvalky a okrasné trávy, proto není řešením zaplnit svou zahradu pouze zakrslými jehličnany, tím bychom zákonitě docílili pouze nesnesitelné nudy a jednotvárnosti a to tentokrát po celý rok. Stálezelené rostliny jsou také dobře prozkoumané téma zahradního designu a příliš obsáhlé téma pro tento článek, raději se proto budu věnovat neprávem více opomíjeným rostlinám, v zimním období neméně poutavým, ať už pro jejich okouzlující kůru, dlouho přetrvávající plody, nezvyklý tvar, který je samozřejmě v tomto období obzvlášť nápadný nebo i schopnost kvést po dobu, kdy mrazy nejsou příliš tuhé.

A začneme stromy a keři, které se mohou pochlubit zajímavou texturou či výraznou barvou kůry a mladých výhonů.  Do této kategorie spadají hlavně javory, břízy, okrasné slivoně a platany.

Mezi javory je to například dobře známý javor šedý (Acer griseum) s velmi nápadnou, olupující se, skořicově zbarvenou kůrou.

K dalším javorům s fantastickou kůrou patří tzv. snake bark maples, jejichž kůra texturou i zbarvením připomíná hadí kůži. Jsou to např. Acer davidii, Acer rufinerve nebo Acer tegmentosum. Kůra těchto stromů je velmi krásná, podélně zelenobíle pruhovaná. Také u hybridního druhu Acer x conspicuum můžeme najít kultivary s podobným efektem, např. Acer conspicuum ´Candy Stripe´ můžeme obdivovat pro purpurověbíle pruhovanou kůru. Podobně Acer capillipes zaujme obdivuhodnou kůrou červenobílou.

Vyjímečný je také Acer rufinerve ´Winter Gold´, jak už název napovídá, v zimním období se jeho kůra rozzáří zlatožlutými odstíny.

Také mnohé břízy jsou velmi vhodnými kandidáty na ozvláštnění zimních zahrad. Pokud toužíme po břízách s opravdu zářivě bílou kůrou, můžeme si vybrat buď některý z kultivarů břízy himálajské (Betula utilis) nebo břízy kamenné (Betula ermanii).  K nejvýraznějším kultivarům břízy himálajské patří např. Betula utilis ´Greyswood Ghost´, ´Silver Shadow´ nebo ´Doorenbos´. Bříza kamenná zaujme kultivary ´Grayswood Hill´nebo ´Polar Bear´.

Nepříliš známá bříza Betula albosinensis var.septentrionalis  je rovněž vhodným kandidátem pro významné místo v mnohých zahradách, její olupující se narůžovělá kůra je na spodní straně zabarvena do skořicověhnědých odstínů. Celek je překrásnou směsicí teplých růžovo-béžovo-skořicových odstínů, pohled na tento strom ozářený zezadu nízkými zimními paprsky je prostě nezapomenutelný.

Neměli bychom však zapomenout ani na Betulu ermanii ´Hakoda Orange´se zajímavým oranžovým zabarvení kůry a mladých výhonů nebo Betulu utilis var. prattii s oranžovohnědými až měděnými odstíny kůry.

…Také známá bříza černá (Betula nigra) s výrazně se olupující hnědorůžovou kůrou je v zimním období pastvou pro oči.

Rod Prunus také zahrnuje několik stromů s vyjímečnými kvalitami kůry. Ukázkovým příkladem je Prunus serrula, se zářivou, mahagonově červenou, jakoby vyleštěnou kůrou. Navíc její kůra je na dotek neobvykle hladká, čímž je tento strom přímo předurčen k roli rostlinného mazlíčka pro lidi, kteří rádi čerpají energii ze stromů a rostlin vůbec. Podobně vypadá i Prunus rufa  s maličko tmavší mahagonově zbarvenou, olupující se kůrou nebo poměrně vzácný Prunus himalaica, s jemněji střiženými listy. A nakonec se musím také zmínit o jantarově zbarvené kůře Prunusu maackii.

Stromy, u kterých nemusím zdůrazňovat ornamentální hodnotu jejich kůry, jsou určitě platany. Chtěla bych doporučit kompaktní kultivar Platanus orientalis f. digitata, jež se vejde na rozdíl od svých velkých bratranců i do středně velkých zahrad.

Z dalších  stromů s neobvyklou kůrou lze doporučit např. Malus florentina s olupující se, teple hnědou kůrou, Metasequoii glyptostroboides s vláknitou, narezlou kůrou nebo půvabnou Stewartii pseudocamelii  s plátovitě se olupující se oranžovohnědou až červenohnědou skvrnitou kůrou.

U stromů se nemusíme zaměřit jen na zajímavou kůru, některé se také vyznačují zářivě zbarvenými mladými výhony.  Hlavně mezi vrbami najdeme mnoho kultivarů, schopných dodat našim zahradám tolik vítanou barvu. Například Salix alba var. vitellina má oranžovočervené mladé výhony, Salix alba var. vitellina ´Yelverton´ výhony výrazně zlatožluté, Salix sepulcralis ´Erythroflexuosa´korálově červené kroucené výhony, Salix alba ´Golden Ness´téměř zlaté výhony.

Také lípa Tilia ´Winter Sun´se pyšní oranžovočervenými výhony. Naprostou samozřejmostí je nutnost tyto stromy pravidelně radikálně seřezávat, jinak bychom se o tuto barevnou nádheru brzy připravili.

Pokud toužíme po keřích s podobně vybarvenými mladými výhony, můžeme si vybírat z ještě mnohem větší nabídky rostlin. Jako první kandidáti se samozřejmě nabízejí svídy (Cornus). Chcemeli se potěšit zářivě červenými výhony nabízí se nepřekonatelně zářivá svída Cornus alba ˇSibirica´. Podobným, jen lehce světlejším odstínem se může pochlubit Cornus sanguinea ´Anny´. Naopak temně červené výhony Cornusu alba ´Kesselringii´se blíží téměř černé.

Toužíme-li po sofistikovanějším zbarvení, nabízí se nám Cornus sanguinea ´Midwinter Fire´ se světle oranžovými výhony přecházející směrem k vrcholům výhonů do zářivě červených odstínů.

… Výraznou žlutou barvu najdeme např. u svídy Cornus sericea ´Budd´s Yellow´, žlutozelené výhony u Cornusu sericea ´Flaviramea´.

Také některé ostružiníky mohou překvapit zajímavý m zimním zbarvením výhonů. Výrazně bílými výhony zaujme např. Rubus cockburnianus (raději méně invazivní kultivar ´Goldenvale´) nebo působivý Rubus biflorus´.

   Velmi zajímavý je i Rubus phoenicolasius, jehož převislé nazlátlé výhony jsou tak hustě porostlé kovově červenými trny, že celkový dojem je ohnivě červený odstín rostliny.

A neměli bychom zapomenout na skromnou zákulu (Kerria japonica), jejíž výhony si i v zimní období podrží svěže zelenou barvu.

…Další zajímavou kategorií rostlin zajímavou v zimním období jsou rostliny schopné využít mírnějšího zimního počasí a vykvést. Ačkoliv jich není mnoho, většina z nich se vyznačuje velmi silnou a příjemnou vůní.

Z keřů je to např. Mahonia x media ´Charity´, s lehce kořeněnou vůní zlatožlutých květenství. Tato rostlina v našich podmínkách ocení chráněné stanoviště, popřípadě přídavek tepla od jižně orientované zdi.

Dalším silně vonícím keřem vhodným k oživení našich zimních zahrad je kalina Viburnum bodnantense ´Dawn´, jejíž drobné, růžové květy se v případě příznivé mírné zimy otevírají už prosinci a postupně nakvétají až do jara.

Dalšími vonnými keři obvykle kvetoucími od února do dubna jsou vilíny (Hamamelis).  Jejich květenství najdeme v barvách od krémově žluté, přes oranžové a měděné tóny až po výrazně červenou. Pozor, ne všechny kultivary voní, z nejkrásněji vonících lze doporučit kultivary např. Hamamelis x intermedia ´ Vesna´s medovou vůní, ˇPallida´s citrusovou vůní nebo oranžovočervená ´Aphrodite´s kořeněnou vůní.

Také nesmíme zapomenout na jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum) nebo choulostivý, ale velmi intenzivně vonící masoplod změněný (Sarcococca confusa), vhodný pouze na chráněné stanoviště.

Bohužel i zimokvět časný (Chimonanthus praekox) jeden z nejkrásněji vonících keřů vůbec, je vhodný pouze do teplejších oblastí nebo k pokrytí jižně orientovaných zdí.

V zimním období kvetou i k mrazu citlivější vřesovce (Erica). Zimní přikrývka např. chvojím je však ve velmi mrazivém počasí nezbytná.

Z trvalek zajímavých v zimním období bychom měli jmenovat např. čemeřice (Heleborus), především Heleborus niger  je případech mírnějšího počasí schopen kvést od prosince do půli jara.

Stálezelené velmi nenáročné bergénie jsou pro zimní zahradu přímo pokladem, protože mnoho kultivarů v tomto období vybarvuje své olistění do výrazných vínově červených až červených odstínů.

Velmi zajímavý je také stálezelený kosatec smrdutý (Iris foetidissima), jehož výrazně oranžové semeníky působí v tomto čase přinejmenším neobvykle.

Nesporně přitažlivými rostlinami jsou také stálezelené okrasné trávy (Carex, Stipa, Cortaderia,….), bohužel mnoho z nich není zrovna rostlinami vhodnými pro naše mrazivé zimy. Proto je sadíme raději na chráněná stanoviště a v případě předpovědi tuhých mrazů je raději chráníme přikrývkou z chvojí.

Je samozřejmé, že v zimním období, poté co opadavé dřeviny ztratí své olistění, můžeme nejlépe ocenit jejich zajímavý růst a tvar.  Zvláště kroucené lísky (Corylus avellana  ´Contorta´, převislá Corylus avellana ´Contorta Pendula´) nebo kroucené vrby, jako vzrůstná vrba Matsudova (Salix matsudana ´Tortuosa´) nebo drobná vrbička Salix caprea ´Kilmarnock´.

Mezi menší stromy s půvabným růstem můžeme zařadit také některé kultivary javoru dlanitolistého, jehož některé kultivary můžeme obdivovat také pro zářivé barvy mladých výhonů. Např . mladé výhony javoru Acer palatum ´Sango kaku´nás potěší jejich korálovým zbarvením.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *